Kiedy i Gdzie Bramkarz Może Złapać Piłkę Rękami?


W tym artykule dowiesz się, w jakich miejscach na boisku bramkarz może dotykać piłki oraz w których bramkarzowi wolno dotykać piłki rękami. Po pierwsze, zastanówmy się, gdzie na boisku bramkarz może używać rąk?

Jedynym obszarem boiska, na którym bramkarz może używać rąk do dotykania piłki jest obszar własnego pola karnego. Jeśli bramkarz dotknie piłki poza tym obszarem, wówczas zostanie przyznany bezpośredni rzut wolny dla drużyny przeciwnej z miejsca, w którym został popełniony faul.

Zasada dotycząca bramkarza dotykającego piłki staje się bardziej skomplikowana, ponieważ istnieje od niej kilka wyjątków. Nawet jeśli piłka znajduje się w polu karnym, bramkarz nie zawsze może ją podnieść.

Gdzie bramkarz może użyć rąk, by podnieść piłkę

W piłce nożnej bramkarz jest jedynym graczem na boisku, który może użyć rąk do dotknięcia piłki. Każdy inny gracz jest ograniczony do używania tylko stóp, nóg, głowy i tułowia. Istnieją jednak ograniczenia co do tego, gdzie na boisku bramkarz może używać rąk.

W obrębie swojego pola karnego

Jak wspomniałem wyżej jedynym miejscem, w którym bramkarz może posługiwać się piłką, jest pole karne. Pod żadnym pozorem nie może on dotykać piłki poza tym obszarem i pod żadnym pozorem żaden inny zawodnik nie może dotykać piłki w tym obszarze lub poza nim.

Bramkarzowi wolno dotykać piłki tylko w obszarze pola karnego po stronie, której broni jego drużyna. Ważne jest, że to pozycja piłki, a nie pozycja bramkarza decyduje o tym, kiedy można ją podnieść. Jeśli bramkarz znajduje się wyraźnie w polu karnym, ale piłka jest poza nim, wtedy nie może jej podnieść ani jej dotknąć.

Z drugiej strony, jeśli bramkarz znajduje się większością ciała wyraźnie poza polem karnym, ale piłka jest w jego obrębie, wtedy bramkarz może trzymać piłkę tak długo, jak długo piłka pozostaje w polu karnym. Gdy tylko piłka opuszcza pole karne, bramkarz musi ją puścić.

Ponadto nie ma ograniczeń, jeżeli bramkarz kontroluje piłkę nogami poza polem karnym, a następnie wchodzi z nią w pole karne i podnosi.

Kiedy bramkarz może podnieść piłkę?

Gdy już ustaliliśmy, gdzie bramkarz może przechwycić piłkę rękami, musimy przyjrzeć się teraz temu, w jakich sytuacjach bramkarz może to robić. O tym, kiedy bramkarz może podnieść piłkę decyduje to, co stało się bezpośrednio przed jej przyjęciem.

Bramkarz może użyć swoich rąk, by dotknąć lub podnieść piłkę gdy:

  • Piłka znajduje się w ich polu karnym
  • Nie otrzymał jej bezpośrednio z podania zwrotnego lub wrzutu od członka własnej drużyny
  • Nie upuścił piłki z rąk

Aby wyjaśnić to dokładniej, prościej jest przyjrzeć się, kiedy bramkarz nie może używać rąk.

Istnieją 4 sytuacje, w których bramkarz nie może użyć rąk

  • Kiedy piłka została celowo kopnięta do niego przez innego zawodnika z jego drużyny
  • Kiedy otrzymuje piłkę bezpośrednio z wrzutu od innego zawodnika z jego drużyny
  • Kiedy trzyma piłkę nieprzerwanie przez 6 sekund
  • Kiedy trzymał piłkę przez 6 sekund i wypuścił ją, a nie została ona dotknięta przez innego gracza

Przyjrzyjmy się bardziej szczegółowo.

Kiedy piłka została celowo kopnięta w ich kierunku przez zawodnika z tej samej drużyny

Jeśli bramkarz otrzymuje piłkę bezpośrednio po celowym podaniu jej przez zawodnika ze swojej drużyny – nie może użyć rąk, by kontrolować piłkę. Gdyby to zrobił, skutkowałoby to rzutem pośrednim dla drużyny przeciwnej z miejsca, w którym bramkarz dotknął piłki. Nie oznacza to jednak, że bramkarz nie może dotknąć piłki żadną inną częścią ciała. W tym przypadku może kopnąć piłkę, użyć głowy lub jakiejkolwiek innej części ciała.

Zasada podania do tyłu

Ta reguła znana jest jako „reguła podania do tyłu”. Została wprowadzona przez FIFA w 1992 roku. Zasada podania do tyłu mówi, że zostanie przyznany rzut wolny pośredni, jeśli bramkarz w swoim polu karnym, dotknie piłki ręką/ramieniem po tym, jak została ona celowo podana do bramkarza przez kolegę z drużyny. Zasada ta została wprowadzona, aby zmniejszyć ilość marnowanego czasu, który miał miejsce w meczach piłki nożnej poprzez celowe podawanie piłki do bramkarza, który następnie odbierał ją i utrzymywał tak długo, jak chciał.

Gdy otrzymują piłkę bezpośrednio po wrzutce od zawodnika swojej drużyny

Ta reguła jest rozszerzeniem reguły podania do tyłu. Po tym, gdy bramkarz nie może dotknąć piłki po tym, jak została ona do niego celowo kopnięta przez zawodnika z drużyny prawo mówi, że bramkarz nie może dotknąć piłki ręką/ramieniem po otrzymaniu piłki bezpośrednio z rzutu wolnego wykonanego przez zawodnika. Zasada ta wprowadzona w 1997 roku, była kolejną próbą ograniczenia marnowania czasu podczas meczów piłkarskich.

Ta zasada nie ogranicza drużyny w podawania piłki do bramkarza. Bramkarz nadal może kontrolować piłkę głową, klatką piersiową lub stopami, tak samo jak każdy inny zawodnik na boisku. Ale ograniczenie bramkarzowi możliwości odbierania piłki z rzutu wolnego oznacza, że drużyna jest zmuszona utrzymywać piłkę w ruchu i nie tracić czasu.

Kiedy bramkarz trzyma piłkę w ręce przez 6 sekund

Inna część przepisów gry w Piłkę Nożną ogranicza bramkarza do utrzymywania piłki w rękach przez maksymalnie 6 sekund za jednym razem. Po tym czasie musi wypuścić piłkę. Jeśli oglądałeś lub grałeś w piłkę nożną mogłeś zauważyć, że sędzia może być dość pobłażliwy wobec tej zasady.

Jeśli bramkarz podjął lub podejmuje prawdziwą próbę uwolnienia piłki, sędzia użyje swojego osądu by zdecydować, czy pozwolić na kontynuowanie gry, czy ukarać bramkarza.

Jednym ze skrajnych przykładów takiej sytuacji był rok 2015 kiedy to bramkarz Liverpoolu Simon Mignolet utrzymywał piłkę przez 22 sekundy, zanim sędzia uznał, że wystarczy i odgwizdał rzut wolny dla Bordeaux – drużyny, z którą Liverpool grał tego wieczoru. Bordeaux zdobyło bramkę z tego rzutu wolnego.

Gdy trzymał piłkę, a następnie ją wypuścił

Ta zasada jest właściwie kontynuacją poprzedniej. Po wprowadzeniu zasady, że bramkarz może trzymać piłkę tylko przez maksymalnie 6 sekund, niektórzy bramkarze zaczęli upuszczać piłkę po 6 sekundach, a następnie natychmiast podnosić ją z powrotem.

Aby powstrzymać bramkarzy przed marnowaniem czasu w ten sposób, wprowadzono zasadę, że gdy bramkarz wypuści piłkę z rąk, nie może się znowu jej podnieść dopóki inny zawodnik z którejkolwiek drużyny nie dotknie piłki.

Podsumowanie

Mam nadzieję, że teraz lepiej rozumiesz, kiedy bramkarz może użyć rąk by dotknąć piłki. Tak długo jak piłka znajduje się w polu karnym, bramkarz nie otrzymał jej z celowego kopnięcia od zawodnika z własnej drużyny, nie był w posiadaniu piłki dłużej niż 6 sekund i nie upuścił jej sam – może złapać piłkę.

Kamil

Od 2002 roku interesuje się zakładami bukmacherskimi. Wtedy właśnie postawiłem swój pierwszy kupon u naziemnego bukmachera. Zainteresowanie trwa do dziś dzień i obejmuje takie zagadnienia jak statystyki, prawdopodobieństwa, różnice w dyscyplinach sportu, wpływ czynników na wyniki meczów, jak również poszukiwanie błędów w kursach bukmacherskich.

AKTUALNE POSTY

Bukmacher.org | Wszystkie prawa zastrzeżone | 2022

Zawieranie zakładów na stronach internetowych firm, które nie posiadają licencji Ministerstwa Finansów na zawieranie zakładów bukmacherskich jest zabronione i grozi konsekwencjami prawnymi. Na terytorium Polski zakłady wzajemne mogą oferować jedynie te podmioty, które posiadają wymagane zezwolenie na urządzanie zakładów bukmacherskich. Serwis Bukmacher.org jest prowadzony w języku polskim i adresowany jest wyłącznie do polskojęzycznych odbiorców przebywających na terytorium, gdzie korzystanie z serwisów o tematyce gier hazardowych jest dozwolone.